02 de setembre 2007

DG, de Ramon Solsona

DG (Directora General), és la crònica de l’ascensió i caiguda de Maruja Ruiz, una mestressa de casa obsessionada per la neteja que, arran d’un accident laboral del marit i la seva postura reivindicativa en reclamar per a ell una nova feina, passa a ser objecte de desig de tots els partits polítics, fins que arriba a directora general de Felicitast Diverses de la Generalitat. Sindicats, assessors, grups de pressió, plataformes cíviques…, entren en un joc esbojarrat per acabar construint una paròdia de la societat catalana. Tot i ser escrit als anys noranta i fer referència a personatges que no es troben d’actualitat actualment, el llibre no ha perdut ni la validesa, ni la frescura, ni la ironia.
El llibre mostra la disbauxa del políticament correcte quan, per exemple, un dels personatges es dedica a escriure contes que es poden llegir tant en català com en castellà, i Ramon Solsona ens demostra la seva habilitat i enginy transcrivint-ne un de dues pàgines.

Al final, la protagonista es fa unes divertides preguntes sense resposta:

Per què els lavabos més bruts són els dels pàrquings i garatges? Per què als bars i restaurants, fins i tot els més carregats de llums, tenen els lavabos sempre a les fosques? Per què no hi ha lavabos a les esglésies?
Per què quan t’enfiles en una escala i ets al graó més alt sempre hi ha algú que et diu: vigila, no caiguis?
Per què quan cau una agulla a terra tothom diu: no aneu descalços, si una agulla plana no punxa? Per què els ballarins, els presidents dels Estats Units i els capellans no porten bigoti?
Per què als hospitals et donen uns pijames que s’han de cordar al darrera i tu no hi arribes i has d’anar ensenyant el cul?
Per què els emprovadors de les botigues de roba no tenen penjadors?
Per què els xampús, els sabons líquids i tots els productes de bany són llargs i estrets i cauen sempre?
Per què no tenim quatre mans a l’hora depagar als hipermercats (treure-ho tot del carro, buscar el bitlleter, pagar, guardar els bitllets i les monedes de canvi, agafar el tiquet…)?
Per què la Federación Española de Vela té la seu a Madrid?

1 comentari:

Jobove - Reus ha dit...

interesant llibre i sobre tot si es del Ramon solsona, apuntat per comprar-lo