28 de setembre 2008

Sensacions de l'homenatge a Gerard Vergés

No estic nerviós; nomès ple d’il·lusió per la proximitat de l’acte. Poden fallar coses a última hora, però això no em neguiteja gens, perquè, com sempre dic, si ens posem en aquests embolics és per passar-ho bé, per xalar. Només em fa certa recança la possibilitat que la sala gran de l’Auditori es vegi buida; no per mi, sinó perquè no s’ho mereixeria la figura de Gerard Vergés a qui avui dediquem un sentit homentage literari impulsat pel Club de Lectura de Tortosa, amb participació de l'Ajuntament de Tortosa i la Fira del llibre ebrenc de Móra d'Ebre..
Arribo a l’Auditori dues hores abans. Hem quedat amb Jesús Fusté, amic i músic de capçalera. Fem un entrepà acompanyats de Toni Just a la guitarra i la seva xicota. Coincidim amb dos blocaires de pro (sempre trobo blocaires allà on vaig).

A les 21.00 fem cap a l'Auditori. Ja estan muntant els instruments els músics de Robert Faltus . Presento a Robert i a Jesús Fusté; dos talents musicals en contacte. Els escriptors/es que participaran a la lectura van arribant. Abraçades, petons, encaixades de mans, mil coses per compartir i soroll de fons in crescendo. Jo floto per l'avantsala de l'Auditori, ple d'il·lusió, col·leccionant signatures que estampen al cartell de l'acte que regalarem a Gerard Vergés. A la butxaca de l'americana porto una eina poc literària; el tornavís per tornar emmarcar el cartell un cop caçades totes signatures, dos minuts abans de començar l'acte. Pico de mans i el murmuri de l'avantsala de l'Auditori es torna silenci. Els escriptors, molt disciplinats, es posen en rotllana i escolten les instruccions de com funcionarà l'acte (són tots bons xiquets). Tot a punt; només dos petits detalls sense importància: falten Gerard Vergés i l'alcalde. Però no patiu, arriben amb tota puntualitat. Últims retocs, no d'última hora, sinó del darrer segon, amb els presentadors que guiaran perfectament l'acte: Núria Grau i Albert Pujol, de la Fira del Llibre ebrenc de Móra d'Ebre.
A les 22.10 comença la funció amb l'entrega per part de l'alcalde del III Premi de Narrativa Cristòfol Despuig a un mamífer destacat de la literatura ebrenca, Josep Igual, per la seva obra Quaderns deltaics. Tots dos, alcalde i Igual són breus en el discurs.
A un lateral de l'escenari, entre ombres, cortinatges i emocions, un magnífic (per què no dir-ho?) grup d'escriptors/es, músics i gent de la cultura compartim en silenci uns moments de comunió especial, íntima, mentre esperem el torn d'entrada a l'escenari. Sortim en grups de sis i mentre un llegeix el fragment escollit, la resta, tímids i humils, es manté a una distància més que prudencial, tot just més enllà d'on arriba la llum del focus. Intervenim per aquest ordre: Tomàs Camacho, Josep Igual, Rosa Sánchez, Manel Ollé, Emigdi Subirats, Lo faro dels bous (Miguel Àngel Marín, Paco Morales i Javier Caballero), Lluís Martín Santos, Glòria Fandos, Josepa Vilurbina, Emili Rosales, Francesca Aliern, Teresa Bertran, Jesús Fusté i Toni Just, Laura Mur, Jordi Andreu, Xavier Aragó, Jaume Llambrich, Jesús M. Tibau i Vicent Pellicer. En podrien haver estat molts més, i espero que ningú es disgusti, però calia ser prudents amb la durada de tot plegat. Hi haurà més ocasions.
Després, el moment més emotiu. Els presentadors fan pujar a l'escenari a Gerard Vergés. Com a coordinador del Club de Lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i en representació de tothom que ha participat li entrego el cartell de l'acte amb la nostra signatura. L'Auditori en ple (ara em puc fixar que registra una molt bona entrada) regala dempeus una llarga ovació a Gerard Vergés, i és impossible no emocionar-se. En aquest precís instant m'embriaga una gran felicitat, satisfacció, agraïment a tothom que ha col·laborat i orgull.
Acaba l'esdeveniment de forma brillant amb l'espectacle Cançons de Mandràgora, amb el qual Robert Faltus va traduir en música els versos de Gerard Vergés.
Després, per acabar el cercle, més abraçades, més petons, més encaixades de mans i mil i una coses per compartir.
Aquest matí, com quasi sempre, la força treballadora de l'Emigdi Subirats se m'ha avançat en una crònica al seu blog que us recomano.





Les dues últimes fotos són cedides per Joan Panisello.

13 comentaris:

zel ha dit...

Gràcies al vostre esperit he conegut (tard) un poeta que no coneixia.
Gràcies al vostre trenall (el basar m'ha donat avui el camí) he arribat a llegir el poemari de la lloba...

I encara que tard, com sempre em passa, m'he quedat amb un poema, que segur que, coneixent-me endevinaràs...
Us felicito, ja dic jo que a la Catalunya de més avall hi ha l'essència, que el nord ha perdut barrejant-se amb el francès...

Cèlia ha dit...

Jo també m'hi afegiré, de ben segur, a penjar aquest gran poeta... Que vagin molt bé els actes!

rebaixes ha dit...

No podem deixar de fer el màxim possible per difondre l'obra de les persones nostres, en cultura, llengua, tradicions. Us felidcito i m'adereixo a la vostra iniciativa de penjar algun poema de G. Vergés als nostres blocs./ Ells son nostra llum, ells nostre sol, que ens inundin fins ofegar-nos en seves realitats i fantasies /L'avi Anton.

Anònim ha dit...

GRACIES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Striper ha dit...

Un gran poeta i tant.

Vicent Pellicer Ollés ha dit...

El teu cor, Jesús, generós de mena, ha volgut compartir amb tots nosaltres un dels actes més sublims que s'ha fet a casa nostra. Gràcies a la teua genial i brillant idea, el nombrós públic que va assistir a la festa literària va beure la poesia de Gerard Vergés a glopades fresques.

estrip ha dit...

gràcies Jesús per descobrir-me aquestes meravelloses poesies i aquest bon poeta.

Anònim ha dit...

Quina nit! Quin luxe! Quina manera més extraordinària d'arrodonir les activitats del club de lectura d'este mes.

Gràcies Jesús

Anònim ha dit...

Felicitat per la iniciativa de donar a conèixer a la blogosfera un poeta arrelat a les Terres de l'Ebre. I gràcies per fer-nos cinc cèntims als qui no vam poder estar a la Jornada commemorativa a Gerard Vergés.

Una vegada més t'has guanyat la meva recomanació setmanal:
http://sobrellibres.bloc.cat/post/16493/235405

Salutacions!

Anònim ha dit...

No som de les Terres de l´Ebre, i coneixem Gerard Vergés per una entrevista d´un programa de
literatura que feien a la xarxa de TV locals, el produïa la TV de Reus.Ara vosaltres l´heu homenetjat, us ho agraeixo: la seva poesia és boníssima. A darrera de tot això hi ha una feinada immensa.
Imma

Elna ha dit...

Jesús,

Per qüestions personalíssimes em vaig haver de perdre l'homenatge al gran poeta. I veig que l'acte va ser emotiu i extraordinàriament càlid.
En la mesura que puguis, fes arribar una abraçada a Vergés, amb qui vaig tenir la sort de compartir cafè i una bona estona de paraules bòniques, mirades tendríssimes i, en definitiva, poesia en essència.

Mònica Amorós

Tomàs Camacho ha dit...

Em proposava fer una petita crònica del que ha estat l'acte d'homenatge a Gerard Vergés.
Jesús i Emigdi, treballadors de mena, han fet la faena, gràcies.
Penso que us agradarà escoltar l'entrevista a Gerard Vergés en el marc del programa "Lletres ebrenques", d'Antena Caro que presenta Emigdi Subirats.
http://antenacaro.cat/videos/lletres_26-09-08_gerard_verges.html
Us recordo que a aquesta adreça hi ha un petit i variat recull fotogràfic sobre Gerard Vergés:
http://picasaweb.google.es/tcamachomol
Gràcies a tothom per la seua contribució a l'homentatge.

Anònim ha dit...

bé, jesús, sobretot i per sobre de tot, moltíssimes gràcies a tu per la feina que has fet (i que continues fent). Si a les Terres de l'Ebre hi hagués més gent amb empenta com la teua realment viuríem en un altre món (arraconat igualment, però molt més gran d'esperit)