19 de gener 2010

Virginitat i Ecologia emocional



La xarxa sovint em regala sorpreses, i una de les últimes ha estat gràcies a Maria Josep Ruiz, una lectora que em va demanar permís per a utilitzar el conte Virginitat, inclòs a Postres de músic, per a un treball sobre Ecologia emocional.


Volia satisfer la curiositat que em va despertar la petició, i ella m'ha enviat el treball on defineix "l’ecologia emocional com l’art de gestionar la energia que ens aporten les emocions, de tal forma que pugui ser dirigida a la millora personal l’augment de qualitat de les nostres relacions interpersonals i a una major cura i responsabilitat envers el món on vivim. Però... quants cops ens resignem a que siguin els altres els que ens diguin el que hem de sentir, el que hem de fer i/o com ens hem de comportar".


D'altra banda, argumenta l'elecció del conte "en primer lloc perquè està ple d’aquest vocabulari emocional que tanta manca ens fa, som analfabets emocionals, no hem rebut cap tipus d’educació emocional que ens hagi ensenyat a posar nom al que sentim i ens hagi ajudat a entendre que la salut emocional resideix molts cops en permetre'ns sentir, que no hi ha emocions bones ni dolentes. I en segon lloc, perquè encara que el protagonista del relat és un llibre, i per tant un objecte inert, quants cops nosaltres que som, se suposa, éssers amb capacitat per pensar i decidir, no som com aquest llibre i deixem que siguin els altres els que decideixin el que som, com ens sentim, ens valorem segons com els altres ens valoren, ens quedem al prestatge contemplant el que tenim al davant, enyorant o envejant el que altres tenen, sense fer res per aconseguir ni tant sols per prendre consciència de que es el que “nosaltres” volem. Esperem igual que un llibre que des de fora algú llegeixi en les pàgines de la nostra vida i descobreixi, ens descobreixi, tot allò que podem sentir i fer sentir."

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Gràcies pel teu interés Jesús.

mar ha dit...

una iniciativa fantàstica!

ja ens contareu com camina i es converteix en textos per llegir i reflexionar...

Clidice ha dit...

em sembla una idea excepcional :)

Anònim ha dit...

ho trobo molt interessant

Striper ha dit...

Molt interesant i a mes gratificant per tu.