01 d’agost 2010

L'ull entorn, d'Andreu Subirats

Andreu Subirats ha estat l'últim dels convidats d'aquesta temporada al programa Tens un racó dalt del món de Canal 21. El seu recull de poemes L'ull entorn va centrar gran part de la conversa.
L'ull entorn ve a representar la mirada de l'autor, que a través de paisatges diversos, del Delta, del Port, de la Cerdanya, (roques, cel, rajos d’aigües, solcs a la terra, barrancs, el canyar, sol, neu...) rep uns sentiments que després trasllada a les paraules. També em crida l'atenció la forma en què l'atzar, segons el poeta, és senyor de la nostra vida, i a nosaltres només ens deixa amos del present: "no podem controlar ni el passat, ni el futur", diu Andreu Subirats.
Aquest poder de l'atzar es pot veure en un fragment de prosa poètica del llibre:
"Lo nostre moviment és l’itinerari d’un òrbita imprevista però definitiva i possible. Lo seu dibuix pot prendre les formes més capritxoses i impensables: l’atzar, l’encert, la improvisació, lo vent i la marrada, esdevenen fites referencials en la particular gesta. "
La natura, la incertesa del nostre camí, i l'amor que es destil·la de forma subtil, són materials amb què ha construït aquest poemari Andreu Subirats, poeta i trobador, ara amb el seu espectacle Antologia invisible.
Com a mostra, us deixo amb un dels poemes.
.
Si de camí i sota els astres humits,
el trajecte es torna destí obligat,
cercar-te i fugir-te entre el blat grillat
i els ulls brillants dels caros a les nits;
ja la màgia és un fardell de tenebres
i qui va ser cançons és ara febres:
¿Serà que pensem en la sort
com aquell consirós amant
que en l’herba espessa hi veu flors,
en rierols estivals, rius,
i, sol, en terrelers ombrius?
Dolç engany, enclava’t al moll de l’os.

2 comentaris:

Txell Sales ha dit...

És un llibre magnífic i molt treballat. Jo el tinc encara imprès abans que es publiqués. Es deia "De l'ull entorn". Finalment ens va fer cas i li va posar el títol que suposo que tots li dèiem.
Visca el Sito! Ah, tens molt bon gust literari.

miquel ha dit...

Aquests dies, que he passat a l'Ampolla, m'ha agradat veure't (amb els companyies) al canal 21. Que consti en bloc.