13 de novembre 2011

Els brigadistes entre nosaltres, d'Àngela Jackson


Els brigadistes entre nosaltres, d'Àngela Jackson, és el primer estudi que explora el període de relativa calma que va haver-hi abans de la batalla de l’Ebre, l’última gran batalla de la Guerra Civil espanyola. Després d’una desastrosa retirada a l’Aragó a començaments de la primavera de 1938, els voluntaris de les Brigades Internacionals i els soldats espanyols i catalans de l’exèrcit republicà es van reagrupar al nord de l’Ebre. El llibre investiga l’impacte que va tenir la presència de tants soldats en la població civil i les relacions entre els estrangers de les Brigades Internacionals i la gent dels pobles. Els brigadistes entre nosaltres mostra com es recorda —i com es recordava— aquest particular període de la Guerra Civil espanyola, i hi destaca episodis i emocions a partir de les vides dels qui van patir aquesta terrible batalla.
Un document històric que emociona, i que amaga desenes de novel·les que, com diu el tòpic, no podrien superar mai la realitat
L’autora viu al Priorat, on continua involucrada en la conservació de la memòria històrica de la guerra mitjançant la seva feina a l’associació No Jubilem la Memòria (http://www.nojubilemlamemoria.tk/), i parlaré amb ell durant el proper programa de Tens un racó dalt del món, aquest dimecres dia 16.