11 de juliol 2012

Retrats de butxaca, de Josep Igual

Quan m'aproximo a alguna cita literària, sovint ja veig de lluny la figura inconfusible del Josep Igual, fumant a la porta. Això sempre és senyal d'algun intercanvi intel·ligent de paraules, d'una dosi justa d'àcid humor; un plaer, vaja. La seva literatura és per a mi igual de reconeixible a la distància, igual de plaentera, sobretot a curta distància, els seus contes breus, els seus dietaris que m'han estat inspiradors. I també aquesta col·lecció de Retrats de butxaca que publicà Onada Edicions i, per tant, d'autoretrats. Tinc el paler de conèixer algun dels personatges que figuren al llibre, com els benvolguts Gerard Vergés i l'Estrella Ramon, i dono fe que la mirada del Josep Igual és clarivident, les descripcions, precises i exactes.
Sinopsi
En aquests Retrats de butxaca diverses personalitats de la cultura, la política, l’esport, la religió i la societat són dibuixades o endevinades per la ploma observadora, incisiva i creativa de Josep Igual. Assagisme, periodisme i plasticitat es reuneixen en aquests apunts frescs, bastits des de l’anècdota i portats fi ns a la categoria, amb una prosa desimbolta i suggerent.
Desfilen per aquest variat retaule humà, entre d’altres, Ferran Torrent, Carles Santos, Carmen Alborch, Isabel-Clara Simó, Raimon, Josep Cuní, Alfred Giner-Sorolla, Eliseu Climent, Ovidi Montllor, Joan Ignasi Pla, Lluís Martínez Sistach, Manel Joan Arinyó, Vicent Andrés Estellés, Ángel “Pichi” Alonso, Maria Mercè Marçal, Joan Brossa, Vicent Pitarch, Joan Francesc Mira, Lluís Foix, Baltasar Porcel, Pere Mayor, Agustí Altisent, Ramon Barnils, Ximo Puig, Pau Riba o Manel Garcia Grau.