22 de març 2016

Els Gremis de Tortosa, de Ramon Miravall


El saló de sessions de l’Ajuntament de Tortosa va acollir, el dijous 17 de març de 2016, la presentació de l'obra "Els Gremis de Tortosa", un llibre de Ramon Miravall obert a estudiar la importància històrica i social de les confraries. L’acte va servir també per presentar "Fenòmens atmosfèrics", versions i refranys populars recollits a Tortosa, de Francesc Mestre i Noé.
Els gremis i les consegüents confraries sempre han estat presents en els textos dels nostres escriptors i periodistes, malgrat que mai ningú hagi entrat obertament al tema i a estudiar la seva importància històrica i social, sense comptar mai amb la seva envergadura laboral, política i militar i tot referint-los a unes advocacions religioses de caràcter popular.
Ara, en aquesta nova versió i bandejada la inicial, l’autor exposa i ordena la poca cosa que sobre aquest ha aportat la recerca documental i exposa un fet que explica el procés obrer des de l’Edat Mitjana, els moviments populars, la lluita de classes, la formació de les unions o gremis amb la seva derivació en confraries. Llavors descobreix la gran importància dels gremis, la seva gran incidència històrica i social, la seva essencialitat en la nostra societat.