14 de maig 2016

L’altre, Joaquim Biendicho


L’altre, Joaquim Biendicho
Arola Edicions, 2016
Sinopsis
Una trucada comunica a Marcel Vidal que el seu amic, l’escriptor Ernest Érmer, ha obtingut un important premi literari. Però Érmer, antagonista de la seva pròpia existència, fa temps que va fugir del seu país i va desaparèixer al nord d’Àfrica cercant un lloc on poder escriure amb tranquil•litat i amb la desassossegant esperança de retrobar la Diana, la seva exdona. L’altre ens presenta amb audàcia compositiva i enginy narratiu, un joc de miralls entre els personatges a qui la recerca els portarà a extraviar la seva identitat.
Comentari
El que em crida més l'atenció en un primer moment, del nou llibre de Biendicho, és el seu estil audaç, àgil, trepidant, gràcies a frases curtes, contundents... I la pregunta que em faig de seguida és: podrà mantenir aquest ritme tot el llibre? Arribar fins al final en pocs dies és la resposta.
Però l'important no és tan sols el ritme, sinó l'impacte que et provoca a l'ànim, la manera en què els personatges, o personatge, et porten de la mà i els acompanyes en la seva mirada al paisatge eixut, decadent, perdut; un paisatge construït, sobretot, de persones i emocions. Un viatge de recerca, o de pèrdua d'un mateix.