30 de novembre 2017

Fills d’un somni perdut, de Josep Pitarch


Fills d’un somni perdut, de Josep Pitarch
La fundació de la Nova Població de Sant Carles de la Ràpita
Quòrum Llibres, 2017 
Sinopsi
A finals del segle XVIII, en plena Il·lustració, la construcció d’un canal de navegació entre el riu Ebre i el port dels Alfacs i d’una nova població a la riba d’aquesta badia és vist com una gran oportunitat de negoci per alguns personatges poderosos. Aquests utilitzen totes les armes al seu abast per afavorir o entorpir, depenent del cas, les obres d’aquest ambiciós projecte. Enmig de tot aquest joc d’interessos inconfessables, centenars de famílies d’arreu ho deixen tot a la recerca del seu particular El Dorado, atrets per l’efecte crida d’uns treballs que els poden oferir una vida millor.
Els humils i desarrelats nouvinguts es troben amb les dificultats pròpies de l’empresa i d’un paratge feréstec i salvatge que no els ho posa gens fàcil. Malgrat tot, es van teixint relacions d’amistat, amor, solidaritat i cooperació que se sobreposen als contratemps i fructifiquen amb la creació de la ciutat de Sant Carles de la Ràpita. Tot i això, el ressentiment, l’enveja i la cobdícia dels poderosos està sempre a punt de malbaratar els somnis i esperances dels treballadors i dels tècnics de l’obra.
Un misteriós quadre desaparegut i uns plànols que mai més van ser trobats poden contenir la resposta i l’explicació de la veritable magnitud de l’aventura.

Finalista del Premi Literari Sebastià Juan Arbó 2016