01 de maig 2017

Club de lectura de gom a gom





El passat 26 d'abril, la trobada mensual del Club de lectura de Tortosa fou un èxit rotund, per diversos motius.
La trobada fou especial perquè, seguint una iniciativa encetada l'any passat, ens vam reunir al Museu de Tortosa, aprofitant que el llibre té una vessant històrica. En aquest cas es tracta de la novel·la guanyadora del Premi Nadal 2011, Donde nadie te encuentre, d'Alicia Giménez Bartlett, que ja vaig comentar anteriorment.
L'acte fou introduït per l'historiador Roc Salvadó, i vam tenir el provilegi de comptar amb el testimoni d'un protagonista dels fets, el seu pare Julian Salvadó, de 93 anys que, amb lucidesa, ens narrà com va ser segrestat per la Pastora, la protagonista de la novel·la.
El llibre va despertar molta expectativa a Tortosa i comarca, pel caràcter encara recent d'aquest/a maquí/bandolera (va morir el 2004) que actuava al Port, pel seu misteri, per la seva personalitat única que l'han convertit en un personatge tan mitificat com odiat, segons els casos. L'autora, molt vinculada a Tortosa des de la infantesa, ens explicà com va nèixer la fascinació pel personatge quan de petita, a l'escola, per amenaçar les xiquetes que es portaven malament, els deien que se les emportaria la Pastora. 
Tota aquesta fascinació pel personatge, conegut i desconegut alhora, es va traduir en una gran afluència de públic al Museu que obligà a portar més cadires a última hora. Durant la tertúlia, la potència històrica de la trama, com ja ens va passar fa uns anys, en comentar VICTUS, d'Albert Sánchez Piñol, un 13 de setembre, ha passat per damunt de la categoria literària del llibre, que és molta.
A més, cosa que a mi em fa molt feliç, vam comptar amb la presència d'un bon nombre de jóvens, empesos sàviament pel seu mestre, que van fer oportunes preguntes al final.
En resum, un acte dels que carreguen les piles a picapedrers literaris com jo.
I ja, amb ganes que arribi el següent Club de lectura, aquest cop sense la impossible presència de l'autor (cosa que sí ha estat possible els quatre primers mesos de l'any; una de les grandeses d'aquest Club, gràcies ala col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, Òmnium Cultural, i Antena Cultural de la URV Tortosa). 
La propera trobada serà el 31 de maig, a les 19.30 hores, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, per comentar un llibre mític i sarcàstic, La conxorxa dels enzes, de John Kennedy Toole.